venerdì 24 aprile 2009

O rază de speranţă pentru Cristina, fetiţa care a supravieţuit cutremurului din Italia.
Cristina, fetița de 3 ani care a supraviețuit cutremurului din Italia, face parte din cea de a treia generație a unei familii de imigranți moldoveni. Acum două luni, când Cristina și surioara ei geamănă, împreună cu mama lor, au ajuns în Italia, a fost împlinirea unui vis, de reîntregire a unei familii greu încercate, la fel ca multe altele de la noi.
Buneii fetițelor erau deja în Italia, împreună cu tatăl lor, care a muncit foarte mult ca să-și poată aduce soția și copiii alături, pentru a fi împreună. Visul le-a fost curmat prea curând, în noaptea de 6 aprilie, când casa în care locuiau cu chirie s-a prăbușit în cutremurul devastator din orașul Aquila, Italia.
Datele Ambasadei despre moldovenii din regiunea italiană
În regiunea Abruzzo, afectată de cutremur, se află legal 485 de moldoveni, dintre care 264 în orașul Aquila, unde a fost epicentrul cutremurului. Ambasadorul Republicii Moldova în Italia, Gheorghe Rusnac, a declarat că, deocamdată, nu sunt alte victime printre cetățenii moldoveni care locuiesc în zona afectată de cutremur. „O mamă cu 2 copii, care locuia în zonă, s-a adresat la Ambasadă, dorește să se întoarcă pentru o perioadă în Moldova, pentru că a fost accidentată casa în care locuiau cu chirie”, a spus ambasadorul. Întrebat care este situația actuală a familiei Grec, dacă sunt asistați de cineva, Gheorghe Rusnac a dat asigurări că familia Grec are tot sprijinul din partea Ambasadei. „În fiecare zi ținem legătura cu medicul curant de la spitalul din Teramo, unde în prezent se află internați părinții fetițelor, Pavel și Svetlana, și fetița lor, Cristina. Svetlana a fost dusă cu elicopterul la spitalul din Teramo, în stare gravă, acum e în comă farmacologică, medicii spun că este afectată coloana vertebrală. Tata și fetița au fost internați inițial la spitalul Gemelli din Roma, și am avut permanent legătura cu medicul care îi trata, dar și cu familia lor”, a spus ambasadorul. Prin intermediul Ambasadei au fost perfectate actele necesare și s-au găsit banii necesari pentru a acoperi costul transportării în Moldova a corpului fetiței care a decedat. Costurile de transport cu avionul au fost acoperite de Gastoni Nardoni, reprezentantul AIR Moldova la Roma.
Imigranţii din Aquila ar putea rămâne și fără permise de ședere
Reprezentanții sindicatelor regionale au solicitat Guvernului ca imigranții care au suferit în urma cutremurului din Aquila să obțină permise de ședere din motive umanitare. Este vorba de imigranții care nu-și vor putea reînnoi permisele de ședere din cauză că și-au pierdut casa și locul de muncă. Astfel, potrivit sindicatelor, se va evita ca imigranții care au suferit în urma cutremurului să ajungă, fără voia lor, în situația de a fi clandestini în Italia. „În aceste momente atât de tragice, nu trebuie să dăm uitării atâția cetățeni străini, și ei afectați de cutremur, care au pierdut, pe lângă persoanele dragi, și locul de muncă, și casa”, au declarat reprezentanții sindicatelor italiene.
Printre cei rămaşi sub dărâmături sunt și imigranţi ilegali
Publicația italiană Peacereporter vorbește de victime printre cetățenii străini, dați dispăruți în urma cutremurului din Aquila. La baza anchetei este un video, difuzat pe YouTube și alte site-uri. În filmul video transmis, se spune că numărul victimelor ar depăşi cu mult cifra anunţată de autorităţi. Unul din reprezentanții Protecției Civile italiene, filmat cu camera ascunsă, spune că este imposibilă estimarea numărului imigranților ilegali care locuiau în zonă, fiindcă 90 la sută din case erau închiriate la negru. Estimările funcționarului, în privința victimelor, sunt de aproximativ 400 persoane. Unul din responsabilii de la Protecția Civilă, Agostino Miozzo, a comentat astfel aceste afirmații: „Desigur, este posibil ca să fie alte victime sub dărâmături și că printre acestea ar fi imigranți ilegali. Dar câinii și instrumentele pe care le folosește Protecția Civilă nu indică însă o prezență atât de mare a persoanelor rămase sub dărâmături. Aquila este un oraș mic, unde toți se cunosc între ei. Fenomenul imigrației ilegale nu este atât de masiv ca la Napoli, Milano sau Roma, așa că aș tinde să exclud cifre făcute de cineva care, neștiind că este filmat sau înregistrat, își exprimă liber părerea într-o situație de stres și efort enorm”, a spus Miozzo.
Printre voluntarii de la Protecţia Civilă italiană i-am regăsit, la Aquila, pe cei de la Asociaţia Seborga nel Mondo, împreună cu Flavio Gorni, care au realizat în ultimii ani mai multe proiecte umanitare destinate copiilor şi familiilor sărace din Moldova.
Acel sicriu alb...
Mai multe ziare italiene au scris despre fetița moldoveancă care și-a pierdut viața în cutremurul din Aquila. Publicația ”Il sole 24 ore” a remarcat, în ziua oficierii ceremonialului de stat, pentru victimele cutremurului, gestul unei fetițe din Moldova, Alexandra, care atingea cu atenție sicriele a doi copii italieni, prieteni ai săi. „Cu multă atenție, Alexandra merge în jurul acelor cutii de lemn care au închis în ele zâmbete, alergări și jocuri care au făcut-o să se simtă mai puțin străină. Puțin mai departe, pe acel enorm covor roșu, pe care sunt dispuse sicriele, se află, solitar, sicriul Marinei Grec, o fetiță de abia 3 ani, din Moldova, de o lună în Italia. O floare pe sicriul alb și, alături, trei prietene de familie. Tatăl este internat la spitalul Gemelli din Roma, explică ele, mama este în comă, iar cealaltă fetiță se simte bine. Locuiau în Fossa. Casa lor a fost complet distrusă”.
Istoria lui Pavel - memoria unor momente de groază
Una din asociațiile care s-au mobilizat pentru a o ajuta pe Cristina este AssoMoldave, a cărei președintă este Tatiana Nogailic. Ea a deschis și un site dedicat Cristinei, în italiană, cu apelul „Să o ajutăm pe Cristina Grec”. De la ea am aflat relatarea lui Pavel despre acele momente cumplite din timpul cutremurului:
”În fața unei dureri atât de mari, sincer, nu știi ce să faci, cum să găsești cuvintele potrivite, pentru a nu tulbura, a nu deranja, a nu ofensa. Tatăl fetiței a intuit aceasta și, cu fața încă zgâriată, un ochi însângerat și cu perfuzie la mână a început să povestească istoria sa, a lor, din ceea ce își amintea despre acea noapte. Încovoiat, fixând cu ochii pământul, cu o urmă de voce și pauze îndelungi revede acele momente fără sfârșit... O lovitură zdravănă la cap, durerea, apoi a ridicat capul de sub dărâmături... aude un plânset, își dă seama că e una din fetițe, vede picioarele uneia din ele, sub un perete, reușește s-o scoată, se asigură că e întreagă, respiră ușurat... respiră, trăiește, o lasă pe o pătură și pleacă în căutarea celeilalte fetițe, în acele momente nu le recunoaște, era foarte greu să-ți dai seama. Între timp aude strigătul de durere al soției, își dă seama că și ea a fost prinsă sub un perete, încearcă să o scoată afară, dar nu reușește, este prea greu, atunci începe să sape cu mâinile sub ea. Reușește să o scoată, dar vede alături corpul celeilalte fetițe, nu dă semne de viață, nu respiră, îi șterge fața acoperită de praf, îi face respirație artificială, își dă seama că deja corpul său e rece... nu poate face nimic... Apoi amintirile se sfârșesc. Totul se cufundă în durere, în teroare, în suferință...
„Este istoria lui Pavel Grec, moldovean plecat acum 2 ani din Crasnoarmeisc, Hâncești, în Italia, unde muncea în construcție. Închiriase un mic apartament la etajul III al unui edificiu aproape pustiu din localitatea Fossa. De două luni au venit soția și fetițele lui. De această dată birocrația a funcționat, nu a fost nici o întârziere de luni sau ani cum se întâmplă în cazul emigranților care vor să-și reunească familiile. Acum toate acele documente au fost distruse, se află sub dărâmături, nimeni nu le va mai cere”, spune Tatiana Nogailic.
Apel de solidaritate
Apelul de solidaritate lansat de asociațiile de moldoveni pentru a ajuta această familie, contul deschis pentru ajutorarea lor, sprijinul concret din partea Ambasadei din Roma, alături de donații concrete venite din partea enoriașilor parohiei „Sfântul Mucenic Mina” din Roma, a moldovenilor de la Tor di Valle, unde a fost amplasat un punct de colectare a donațiilor, dar, în primul rând, solidaritatea umană, capacitatea de a fi alături de ei, fizic, la spital, dă o speranță în plus familiei Grec – lui Pavel, fetiței lui, Cristina, în aceste momente grele. Este un sprijin enorm în rugăciunile și încercările lor, ale întregii familii, alături de efortul medicilor, de a o readuce printre ei pe Svetlana, mama fetiței.
Președinta asociației „Doina”, Natalia Moraru, care a lansat apelul de solidaritate, a spus că asociația îi contactează zilnic pe Pavel și familia sa, „pentru a vedea cum se simt și dacă au nevoie de ceva ajutor, nu numai financiar”. „Vom continua să răspândim mesajul de solidaritate și duminica viitoare, în locurile unde se întâlnesc moldovenii noștri. Impresiile au fost foarte puternice, din punct de vedere uman.
Una e să citești în presă despre cazul lor, și alta e când îi vezi și să-i cunoști – este copleșitor. Noi le suntem alături chiar și dacă sunt la Teramo, îi contactăm zilnic și sperăm că totul va fi bine”, a spus Natalia Moraru.
Ecaterina DELEU
http://www.flux.md/articole/6372/

Nessun commento:

Posta un commento