venerdì 10 aprile 2009

Corpul neînsufleţit al fetiţei decedate în urma cutremurului din Italia va fi adus sâmbătă în Moldova .

Marina, o fetiţă de doar 3 ani a unor imigranţi moldoveni, a murit în noaptea de duminică, 5 aprilie, în urma cutremurului devastator din Italia. Iniţial, s-a anunţat că este vorba de o fetiţă rusoaică, apoi a unei familii engleze. Primarul localităţii, aflate la 8 km de oraşul Aquila, epicentrul cutremurului, a explicat că această confuzie s-a creat deoarece casele familiilor din Marea Britanie şi Republica Moldova erau situate alături, iar în urma cutremurului podul casei unde locuia familia imigranţilor moldoveni s-a deplasat peste casa vecină.

Erau doar de o lună în Italia
Este vorba de familia Grecu, originară din satul Crasnoarmeisc, rn. Hânceşti, care se aflau în localitatea Fossa, Italia. Sora geamănă a fetiţei care a murit, Cristina, transportată în stare gravă la spital, cu răni la un picior, se simte mai bine şi în prezent se află internată, împreună cu tatăl ei, rănit mai puţin grav, la spitalul „Gemelli” din Roma. Ei au fost vizitaţi joi de un preot basarabean. Mama fetiţelor, Svetlana, de 27 de ani, se află în stare gravă la spitalul din Terramo, în comă, cu leziuni la coloana vertebrală, conform presupunerilor medicilor. În prezent au loc investigaţii medicale pentru a stabili diagnosticul. Svetlana plecase în Italia, împreună cu fetiţele, abia acum o lună, după procedura legală de reunificare a familiei. Ambasadorul Republicii Moldova în Italia, Gheorghe Rusnac, a declarat pentru FLUX că autorităţile ambasadei au făcut legătura cu familia şi că i-a asigurat de tot sprijinul necesar. În Italia se află şi bunicii fetiţelor, Liuba şi Vasile Ilarion. „Am discutat cu tatăl fetiţelor şi s-a bucurat că ambasada ştie de situaţia lor şi se interesează de ei”, a spus ambasadorul Gheorghe Rusnac. Deocamdată, nu se cunosc date despre alte eventuale victime printre imigranţii moldoveni.
„Am căutat-o două zile pe fiica mea prin spitale...”
Tatăl Svetlanei, Vasile, ne-a spus că vineri urmează să meargă la aeroportul internaţional Fiumicino din Roma, pentru a perfecta actele necesare şi a transporta trupul neînsufleţit al fetiţei la baştină. Sâmbătă, sunt aşteptaţi de ceilalţi membri ai familiei, rude şi prieteni, şocaţi de tragedia care i-a lovit. Vasile Ilarion a spus că Ambasada Republicii Moldova îi ajută să acopere cheltuielile necesare pentru călătoria cu avionul. „Ne ajută oamenii, şi italieni, şi moldoveni”, a precizat dl Vasile. La aeroportul Fiumicino vor mai fi perfectate vineri actele pentru alte 14 victime, originare din alte ţări. „Fiica mea, Svetlana, a venit în Italia de o lună, nu ştia să vorbească italiana. A fost dusă la spitalul din Terramo, nu ştiam nimic de ea… Noi o căutam şi nu am putut-o găsi luni, abia marţi am găsit-o la spitalul din Terramo”, spune tatăl Svetlanei.
Bilanţul în urma cutremurului este dramatic
Cutremurul produs în noaptea de duminică în Italia a provocat aproximativ 280 de victime şi a distrus peste 10 mii de case. Zeci de mii de oameni au rămas fără adăpost. În mod miraculos, unii oameni au fost salvaţi chiar şi la 72 de ore după cutremur. În una din cele trei localităţi practic distruse, Onna, cu un număr prevalent de bătrâni, două supravieţuitoare, mamă şi fiică, declară că nu-şi vor părăsi casa.
Cutremurul a fost urmat de alte câteva replici, care au sporit şi mai mult teama pentru ulterioare victime. Miercuri, o replică puternică de peste 5 grade pe scara Richter a mai provocat cel puţin o victimă.
Premierul italian Silvio Berlusconi a declarat că nu va fi nevoie de ajutorul altor ţări europene, precizând că Italia va reuşi să depăşească această situaţie. În acelaşi timp, familiile mai multor imigranţi străini din Italia au declarat că sunt nevoite să suporte cheltuielile pentru a transporta corpurile neînsufleţite ale victimelor în ţările lor de baştină.
În zona afectată de cutremur este aşteptat Papa Benedict al XVI-lea, care a declarat că va merge pentru a se ruga împreună cu supravieţuitorii. Conform datelor Protecţiei Civile, cele mai afectate localităţi sunt San Demetrio, Pizzoli, Rocca di Mezzo, Paganica, Fossa, Villa Sant’Angelo, San Gregorio, Poggio Picenza, Onna, San Pio, Barrile, Ocre, Rovere, Rocca di Cambio, Pianola, Poggio di Roio, Tempera, Camarda.
În acelaşi timp, continuă să fie arestaţi cei care au fost surprinşi în timp ce încercau să profite de situaţia dramatică din zonă şi să fure. Pe parcursul zilei de joi au fost arestate două persoane, care aveau asupra lor peste 8 mii de euro, după care au fost însă eliberate, constatându-se că erau banii lor.

FLUX
Ediţia de Vineri Nr.200927 din 10 aprile 2009

Nessun commento:

Posta un commento